Dýně: Oranžový poklad vaší zahrady

Dýně

Výběr odrůdy dýně

Při výběru odrůdy dýně hraje roli účel pěstování. Pro dlabání a výzdobu jsou ideální velké dýně odrůd 'Goliáš' nebo 'Atlantic Giant'. Na pečení a vaření se hodí menší a sladší dýně typu 'Hokkaido' nebo 'Butternut'. Pro přípravu oleje z dýňových semínek se pěstují speciální odrůdy, například 'Lady Godiva'. Nezapomeňte zohlednit i délku vegetační doby ve vaší oblasti. Některé odrůdy dýní potřebují delší čas na dozrání.

Výsadba dýní na zahradě

Dýně potřebují pro svůj růst dostatek slunce a tepla, proto vyberte slunné a chráněné stanoviště. Půda by měla být propustná, humózní a bohatá na živiny. Před výsadbou ji zryjte a zapravte do ní kompost. Sazenice dýní vysazujeme ven až po zmrzlých, obvykle od poloviny května. Vykopejte jamky o něco větší než jsou kořenové baly a umístěte do nich sazenice. Dodržujte vzdálenost mezi rostlinami alespoň 1 metr, u tykvových odrůd až 2 metry. Po výsadbě dýně důkladně zalijte. Během vegetace dýně pravidelně zalévejte, odstraňujte plevel a v případě potřeby přihnojte.

Péče o rostliny dýní

Dýně jsou nenáročné rostliny, ale s trochou péče se vám odmění bohatou úrodou. Pravidelná zálivka je důležitá, zeminu udržujte vlhkou, ale ne přemokřenou. Zalévejte ráno nebo večer, aby voda na listech zbytečně nepálila. Pro bohatší úrodu je vhodné dýně přihnojovat, a to nejlépe organickým hnojivem. Rostliny pravidelně kontrolujte, zda nejsou napadeny škůdci nebo chorobami. Včasný zásah je klíčový pro záchranu úrody. Pokud pěstujete dýně na konstrukci, dbejte na to, aby byly výhony pevně uchycené a nepolámaly se pod tíhou plodů.

Sklizeň a skladování dýní

Dýně sklízíme ještě před příchodem prvních mrazíků, ideálně za suchého a slunečného počasí. Stopka dýně by měla být zaschlá a tvrdá, což značí zralost. Při sklízení dýni uchopíme a opatrně ji odřízneme od stonku ostrým nožem, přičemž ponecháme asi 5 cm dlouhý kus stopky. Dýně pak skladujeme na suchém, chladném a dobře větraném místě, kde vydrží až několik měsíců.

Recepty s dýní

Dýně je královnou podzimu a její všestrannost v kuchyni je obdivuhodná. Sladká chuť a sametová textura se hodí do slaných jídel i dezertů. Připravte si krémovou dýňovou polévku s krutony a dýňovým olejem pro zahřátí v chladných dnech. Pro milovníky sladkého je tu dýňový koláč s ořechy a skořicí, který voní po domácí pohodě. Vyzkoušejte i dýňové rizoto, lívance s dýňovým pyré nebo dýňový kompot s badyánem a hřebíčkem. Fantazii se meze nekladou a s dýní si užijete spoustu kulinářských zážitků.

Publikováno: 30. 06. 2024

Kategorie: zahrada

Autor: Terezie Filcová

Tagy: dýně | plod dýně